Jäta menüü vahele

Eesti rahuvalvajad tähistasid Liibanonis Soome iseseisvuspäeva

Eesti rahuvalvajad osalesid täna Lõuna-Liibanonis ÜRO tugipunktis 2-45 toimunud Soome iseseisvuspäeva üritustel. Kaks Eesti kaitseväelast said iseseisvuspäeva rivistusel kätte neile Eesti vabariigi presidendi poolt antud auastmete tunnused. 

Aastapäevaüritused algasid hommikul toimunud rivistusega, millest võitsid osa Iiri-Soome pataljonis IRISHFINBATT teenivad kaitseväelased ning külalised, kelle hulgas oli nii UNIFIL-i missioonil osalevate riikide, kui Liibanoni relvajõudude ja kohaliku võimu esindajaid.

Rivistusel anti Liibanonis teenivatele Soome kaitseväelastele üle auastmetunnused ja ergutused eeskujuliku teenistuse eest. Oma auastmetunnused said rivistusel kätte ka Eesti kontingendi ülem major Margus Mikk ja jalaväerühma Estpla-24 ülem leitnant Erkki Tuul. Need andis eestlastele üle Iiri-Soome pataljoni ülema asetäitja ja Soome kontingendi ülem kolonelleitnant Ari Laaksonen.

„Kahtlemata on suur au ja ainulaadne võimalus saada auastmetunnused kätte meie Soome kolleegidele nii tähtsal päeval. Soovin kõigile soomlastele head iseseisvuspäeva,“ ütles major Mikk pärast rivistust.

Rivistusele järgnes Soome kontingendi ülema kolonelleitnant Ari Laaksonen vastuvõtt külalistele ja kaitseväelastele. Päev lõppeb Soome legendaarse filmi „Tundmatu sõdur“ (Tuntematon Sotilas) uusversiooni ühisvaatamisega.

ÜRO Liibanoni rahuvalvemissioonil UNIFIL osalev Iiri-Soome pataljon IRISHFINBATT teenib Lõuna-Liibanoni mägises Bint Jubayl nimelises piirkonnas baseerudes ÜRO tugipunktis 2-45. Pataljoni koosseisu kuuluvad Iiri, Soome ja Eesti kaitseväelased ja selle ülemaks on kolonelleitnant Neil Nolan Iiri kaitseväest.

Eesti kontingent koosneb jalaväerühmast Estpla-24 ning staabiohvitseridest ja -allohvitseridest. Kokku on Eesti kontingendi suuruseks Liibanonis ligikaudu 40 kaitseväelast. Eesti üksuse ülesandeks rahuvalvemissioonil on vaatlus, patrullid, kontrollpostide mehitamised ja rahuvalvealased operatsioonid, mille käigus tehtaks muuhulgas koostööd ka Liibanoni relvajõududega.

UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon) loodi ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooniga 1978. aastal ning selle ülesandeks on Iisraeli-Liibanoni vahelise kontrolljoone (nn Blue Line) jälgimine, Liibanoni relvajõudude toetamine ja nendega koostöö tegemine ning konflikti osapoolte vahel sõlmitud lepetest kinnipidamise jälgimine. UNIFIL-i vastutusalaks on Lõuna-Liibanoni Litani jõe ja Iisraeli-Liibanoni kontrolljoone vaheline ala. Eesti osaleb UNIFIL-i rahuvalvemissioonil alates 2015. aasta maikuust.

Fotod: http://pildid.mil.ee/index.php?/category/58446

Keri üles