Jäta menüü vahele

Paldiskis maabus Taani üksuse tehnika

Täna hommikul jõudis Paldiski sadamasse viimane osa eile Eestisse saabunud liitlaste lahingugruppi kuuluva Taani üksuse tehnikast, muu hulgas ka jalaväe lahingumasinad CV 9035.

Taani mereväe laevaga Paldiskisse saabunud tehnika transporditakse edasi Tapale, kus taanlased koos Briti ja Eesti kaitseväelastega teenima hakkavad. Ülejäänud Taani üksuse tehnika jõudis Eestisse nädala alguses.

„Oleme väga rahul, et meie sõdurid ja tehnika on Eestisse kohale jõudnud ning ootame oma Eesti ja Briti kolleegidega koos töötamist ja harjutamist,“ ütles Taani kontingendi ülem kolonelleitnant Carsten Winther.

Saabunud mehhaniseeritud jalaväekompanii kuulub 1762. aastal moodustatud Taani kaardiväe husaarirügemendi koosseisu. Kaardiväe husaarirügement on tänasel päeval üks kahest tegutsevast Taani ratsaväerügemendist, rügemendi koosseisu kuulub kaks mehhaniseeritud jalaväepataljoni ning üks õppepataljon. Üksuse koosseisu kuulub ka ratsaeskadron, mille koosseisus teenib ligi 100 kaitseväelast ja 75 ratsahobust ning mille ülesanne on osaleda Taani kaitseväe tseremooniatel ning eskortida Taani kuningliku pere liikmeid. Taani kaitseväelaste kasutuses on jalaväelahingumasinad CV9035 nagu ka 1. jalaväebrigaadil.

Taani ja Eesti kaitseväelased on koos teeninud erinevatel välisoperatsioonidel nii Balkanil kui ka Afganistanis ning Lähis-Idas, samuti on Eesti kaitseväel pikaaegne koostöö Taani diviisiga. 1. jalaväebrigaad osales aastatel 2009 – 2016 Taani diviisi õppuste tsüklis, kus Eesti ja Taani kaitseväelased harjutasid ka Eesti kaitsmist. Käimasolevas väljaõppetsüklis teeb Taani diviisiga kostööd Eesti kaitseväe 2. jalaväebrigaad.

NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid 2016. aasta juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada alliansi lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola. Eestis paikneva liitlaste lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik, panustavateks riikideks on Prantsusmaa ja Taani. Prantsuse kaitseväelased suundusid möödunud aasta lõpus Leetu, et jätkata seal regiooni julgeolekusse panustamist.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=WUsv5sl2JEU

Fotod: http://pildid.mil.ee/index.php?/category/58489

Keri üles