Jäta menüü vahele

Ämaris kvalifitseeriti kaks uut Läti sihitajat

Sel nädalal lõpetasid Ämaris õhuväe õhuoperatsioonide juhtimiskeskuses sihitaja kursuse kaks uut Läti õhuväe sihitajat, kes õpetati välja koostöös Eesti ja Läti õhuväe sihitusinstruktorite ja pilootidega.

Väljaõppeprotsessi käigus said õppurid kontrollida nii Eesti õhuväe Tšehhi päritolu õppehävitajaid L-39 Albatros kui ka Itaalia õhuvägede mitmeotstarbelisi hävituslennukeid Eurofighter Typhoon, mis tegutsesid Ämari lennubaasis Balti õhuturbemissiooni raames

Sihitajate ehk radarlennujuhtide põhiline eesmärk on kontrollida neile delegeeritud õhuruumi osas nende kontrolli alla antud lennukeid vastavalt kindlatele protseduuridele. Eesti õhuruumis rutiinselt toimuvate treening- ja õhuturbemissioonide ajal on õhuväe sihitajad spetsialistid, kes hävitajaid taktikaliselt õhus kontrollivad – annavad piloodile suuna, kõrguse ja kiiruse ning vastast puudutava teabe.

Sihitaja väljaõpe on pikaajaline protsess ja lisaks teoreetilisele ning praktilisele õppele on väga suur osakaal tööga saadavatel kogemustel. Muuhulgas tuleb sarnaselt lennujuhi kandidaadile sooritada Euroopa Lennuliikluse Ohutuse Organisatsiooni (EUROCONTROL) välja töötatud kutsesobivustest – „The First European Air Traffic Controller Selection Test“ ehk lühendatult FEAST. Erialale sobiv kandidaat peab olema võimeline visualiseerima kahemõõtmelist õhupilti enda jaoks kolmemõõtmelisena, et tagada arusaamine õhuruumist, seal toimuvast ning ühtlasi säilitada situatsiooniteadlikkus ja lennuohutus.

Eesti-Läti koostöö raames on Läti õhuväele sihitajaid välja koolitatud ka varasemalt ning sarnane koostöö jätkub Ämaris ka sel suvel.

Keri üles