Jäta menüü vahele

Eesti rahuvalvajad mehitasid Liibanoni ja Iisraeli kontrolljoonel asuva patrullbaasi

Eile liikusid Eesti rahuvalvajad Liibanonis oma põhibaasist 2-45 Liibanoni ja Iisraeli kontrolljoonel asuvasse patrullbaasi 6-50, kus nad järgneva nelja nädala jooksul keskenduvad peamiselt kontrolljoone vaatlusele.

„Kui põhibaasist käidi patrullides üle terve Iiri-Soome pataljoni vastutusala, siis nüüd on Eesti rühma põhitähelepanu kontrolljoonel, staabiliikmed täidavad omi ülesandeid endiselt põhibaasist 2-45,“ ütles kontingendi teabeohvitser kapten Kristjan Kostabi. “Patrullbaasis tähistab rühm ka Võidupüha, selleks on Soome kontingent grilliga ja Saku õlletehas kalja ning alkoholivaba õllega eestlastele õla alla pannud, mille eest me oleme väga tänulikud,“ lisas kapten Kostabi.

Patrullbaas asub rühma põhibaasist ligi 10 kilomeetrit lõuna suunal. Eilse liikumisega vahetati välja baasis neli nädalat ülesandeid täitnud Soome rühm, kellega koos Eesti jalaväerühm teenib Iiri-Soome pataljoni A-kompanii koosseisus.

Eesti jalaväerühma ESTPLA-25 ülesanneteks on päevased ja öised patrullid jalastunult ning masinatel, sealhulgas Liibanoni ja Iisraeli eraldaval nii-öelda sinisel joonel patrullimine, kontrollpostide mehitamised ja muud rahuvalvealased tegevused, mille käigus tehtaks muuhulgas koostööd Liibanoni relvajõududega.

UNIFIL-i tegevusel on kolm põhiülesannet: Iisraeli-Liibanoni vahelise kontrolljoone (nn Blue Line) jälgimine, Liibanoni relvajõudude toetamine ja nendega koostöö tegemine ning konflikti osapoolte vahel sõlmitud lepetest kinnipidamise jälgimine.

UNIFIL loodi ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooniga 1978. aastal eesmärgiga tagada Iisraeli vägede taandumine Lõuna-Liibanonist, taastada rahvusvaheline rahu ja julgeolek ning aidata Liibanoni valitsusel taastada sel alal riigivõim. UNIFIL-i vastutusalaks on Lõuna-Liibanon, Litani jõe ja Iisraeli-Liibanoni piirijoon (nn Blue Line).

UNIFIL-i koosseisus on üle 10 000 sõjaväelase 40 riigist ning umbes 1000 nii kohalikku kui osalejariikidest pärit tsiviiltöötajat.

Keri üles