Jäta menüü vahele

Eesti õhuväelased osalevad Islandi õhuturbemissioonil

Sel nädalal alustasid Ameerika Ühendriikide õhujõud NATO Islandi õhuturbemissiooni, millel osaleb ka kaks Eesti õhuväelast õhuoperatsioonide juhtimise keskusest.

Islandi õhuturvet tagatakse Keflaviki lennubaasist kolmeteistkümne F-15C hävituslennukiga ning ligi 280 õhuväelasega. USA õhujõudude koosseisus töötavad Eesti õhuväe lahingvalvemeeskonna ülem ja identifitseerimisallohvitser, kelle ülesanneteks on vastavalt õhk-õhk treening- ja tuvastuslendude taktikaline kontrollimine ning õhuseirepildi tootmine.

Islandi õhuturbemissiooni eesmärgiks on NATO õhuruumi terviklikkuse tagamine. Kuna Island on NATO liikmesriik, millel puudub õhuturbevõimekus, tagavad riigi õhuturvet rotatsiooni korras liitlased. Ameerika Ühendriikide õhujõud vastutavad Islandi õhuturbe eest järgmise kolme nädala jooksul, mille vältel on neli F-15C hävituslennukit ööpäevaringses valmisolekus ning ülejäänud üheksa hävituslennuki ja nende meeskondade ülesandeks on harjutuslennud.

Alates 2007. aastast on Ameerika Ühendriikide õhujõud Islandi õhuturvet taganud 11 korral ning Eesti õhuvägi on seda toetanud üheksal korral.

Keri üles