Jäta menüü vahele

Eesti jalaväerühm Malis on leidnud sobiva tegutsemisrütmi

Eesti jalaväerühma teenistus Malis on eelmisest nädalast saadik korraldatud neljapäevases rütmis, mis erineb sellele eelnenud kuust kui tuli olla küllaltki paindlik.

Eesti jalaväerühma tegutsemisrütmi on mõjutanud koostööharjutused Prantsusmaa kaitseväelastega täieliku lahinguvalmiduse saavutamiseks ning Prantsusmaa lahingugrupi intensiivne tegevus sadu kilomeetreid Gao linnast eemal.

„Piltlikult öeldes, kui enne saime planeerida tegevusi tunnikaupa, siis nüüd saab juba päeva kaupa elada,“ ütles jaoülem nooremveebel Mikk Vainula.

Gao linnas asuva Prantsusmaa sõjaväebaasi julgeoleku tagamiseks täidab Eesti jalaväerühm kolme põhiülesannet. Esimesena asub jalaväerühm ööpäevaks täitma kiirreageerimise ülesandeid, et olla valmis lahendama ootamatult tekkinud julgeolekuolukordi. Nii on jalaväerühm Estpla-26 näiteks pidanud kontrollima perimeetri läheduses liikuvaid kahtlasi maastureid. Seejärel patrullib rühm  ette antud ajaaknas 24 tunni jooksul Gao linnas või selle lähiümbruses. Tihti tähendab see varavalges baasist lahkumist ja loovat planeerimist, et patrullid satuks erinevatesse linnaosadesse ja nende marsruut liialt eelmiste kordadega ei kattuks.

Viimaks võtab rühm ööpäevaks enda vastutada Gao välibaasi pääslad ja kontrollpostid ning tagab perimeetrijulgestuse. Pärast kolme tööpäeva saavad sõdurid tegeleda relvade ja varustuse hooldusega, teha sporti ning välja puhata. 

Jalaväerühm Estpla-26 on esimene Eesti üksus Prantsusmaa juhitud mässutõrjeoperatsioonil Barkhane. Operatsiooni laiem eesmärk on toetada Saheli piirkonna (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) riikide valitususi võitluses islamiäärmuslastega ning seeläbi tõkestada Euroopasuunalist ebaseadusliku (inim-) kaubandust ja immigratsiooni. Lisaks Eestile osaleb operatsioonil Suurbritannia, mis toetab Prantsusmaa relvajõude helikopteritega Chinook.

Keri üles