Jäta menüü vahele

Uued rajatised parandavad Ämari lennubaasis liitlaste vastuvõtu võimekust

Täna avati Ämari lennubaasis uued rajatised, mis parandavad lennubaasi võimekust toetada NATO õhuoperatsioone, liitlaste võõrustamist ning väljaõpet.

Kaitseminister Jüri Luik, õhuväe ülem kolonel Riivo Valge ja USA õhuväe brigaadikindral Roy Agustin avasid täna Ämaris taristu objektid, mille valmimist rahastati  USA Euroopa heidutusmeetmete (EDI) programmist.  Uus taristu võimaldab senisest kiiremini ja suuremal hulgal võtta vastu liitlaste lennukeid ning tõhustab liitlaste võõrustamis- ja väljaõppetingimusi.

Kaitseminister Jüri Luik rõhutas uue taristu avamisel Ämaris, et tänane lennubaas on liitlaste ühise panustamise ja koostöö käegakatsutav tulem. USA poolt rajatud objektid on selle koostöö ilmekas näide. „Ühiselt kasutatava taristu arendamine võimaldab liitlasvägedel, näiteks USA lennuväel või NATO õhuturbe missioonil, end kiirelt sisse seada ja operatsiooni alustada,“ ütles Luik. 

Ämari lennubaas saab olulise täiendusena seni puudunud ohtlike ainete perrooni (HCP), mis tagab lennubaasile senisest parema võimekuse laske- ja lõhkemoona veoks ja käitlemiseks. Valminud taristuprojektide hulka kuuluvad ka näiteks eelkõige liitlaste lennukitele mõeldud hooldusangaar, lennueskadrilli operatsioonide keskus ning parandatud sai ka laskemoona lao veoks kasutatav tee.

„Ämari lennubaasi arendamine on praeguseks üle kümnendi kestnud ning jätkuv protsess. Uued rajatised on meile suure tähtsusega ning täidavad olulist rolli õhuväe jätkusuutlikkusel,“ ütles õhuväe ülem kolonel Riivo Valge. Tema sõnul on lennubaasi uuenduste laiemaks eesmärgiks suurendada lennubaasi läbilaskevõimet nii õhuoperatsioonide, lennukite logistilise toetuse, kui Eesti- ja liitlasvägede siirmise näol.

Euroopa heidutusmeetmete programm (EDI) loodi 2014. aastal USA valitsuse poolt. Programmi eesmärk on suurendada USA kohaolekut Euroopas selle julgeoleku tugevdamiseks. Uude lennubaasi taristusse investeeriti umbes 14 miljonit dollarit. 2015. aastast on Euroopa heidutusmeetmete programmi raames eraldatud Ämari lennubaasi ja Tapa linnaku arendamiseks kokku üle 32 miljoni dollari.

Keri üles