Jäta menüü vahele

Mereväekapten Schvede: Eesti jätkab NATO miinitõrjeüksusesse panustamist

Eestisse saabus täna hommikul NATO 1. miinitõrjeeskaader, et alustada järgmisel nädalal Eesti vetes läbi viidava miinitõrjeoperatsiooniga. NATO miinitõrjeeskaader on üks osa alliansi julgeolekumeetmetest, mille Põhja-Atlandi Nõukogu otsustas rakendada, et suurendada NATO kohalolu Ida-Euroopas.

Kaitseväe peastaabi ülem kaitseväe juhataja ülesannetes mereväekapten Igor Schvede ütles, et Eesti reageeris kiiresti kui NATO selle aasta alguses Ukraina sündmuste tõttu kiirendatud korras mereväeüksuse komplekteeris.

„Euroopas valitseva julgeolekuolukorra tõttu olime valmis panustama varem kui meile selleks ettenähtud rotatsiooniperiood ette nägi. Peame mõistma, et kollektiivkaitse tähendab ka ise pidevat NATO kaitsetegevusse panustamist,“ märkis Schvede.

Lisaks Eesti miinijahtijale Admiral Cowan kuuluvad hetkel eskaadrisse veel Saksa staabi- ja toetuslaev Elbe, Leedu miinijahtija Kursis ning Taani mehitamata alustega varustatud fregatt Thetis.

Schvede sõnul on Eesti merevägi olnud üks järjepidevamaid panustajaid NATO reageerimisjõududesse. „Ligi kümme aastat on meie mereväe miinitõrje- ja toetuslaevad osalenud NATO reageerimisjõudude tegevuses. Eesti kaitsmisel peavad NATO miinitõrjeeskaadri laevad lahti hoidma laevateed, et võimaldada siia liitlaste üksuste ja varustuse saabumine,“ lisas Schvede, kelle sõnul on NATO merejõudude üksusesse panustamine Eesti otsene huvi ning osalemist eskaadri tegevuses jätkatakse ka tulevikus. Samuti näeb üksusesse panustamist ette eelmisel aastal kinnitatud riigikaitse arengukava.

Esmaspäeval algava ning kuni 29. juulini Soome lahes läbiviidava operatsiooni peamiseks eesmärgiks on tuvastada ja teha kahjutuks kahest maailmasõjast pärit meremiine ja muid lõhkekehi. NATO miinitõrjeeskaadri tegevus aitab lisaks NATO kohalolu näitamisele muuta eesti laevateed turvalisemaks ning annab alliansile parema ülevaate Läänemeres toimuvast. „On oluline, et erinevate liikmesriikide meremehed tunneksid meie laevateid ning oskaksid siin opereerida,“ märkis Schvede.

Miinitõrjeeskaader on üks kahest NATO reageerimisjõududesse alaliselt kuuluvast miinitõrjeüksusest, mille koosseis roteerub pidevalt. Valmisoleku treenimiseks viib eeskaader läbi regulaarseid miinitõrjeõppuseid ja -operatsioone. Eelmsel kuul osales miinitõrjeeskaader Läänemere suurimal mereväeõppusel Baltops. Samuti osaleti sel aastal Lätis aset leidnud operatsioonil Open Spirit. Algav miinitõrjeoperatsioon on esimene sellemahuline ettevõtmine Eesti vetes sel aastal.

Keri üles