Jäta menüü vahele

Läänemerel algas rahvusvaheline kriisiohjamise õppus Northern Coasts

Nädalavahetusel algas Soome rannavetes rahvusvaheline kriisiohjamise õppus Northern Coasts, mis on üks suuremaid Läänemerel peetavatest mereväe õppustest. Õppusel osaleb ka NATO 1. miinitõrjeeskaadri koosseisus teeniv Eesti mereväe miinijahtija Sakala.

Sakala komandöri vanemleitnant Toomas Auväärti sõnul teeb Sakala meeskond miinitõrjet, et tagada ohutu ligipääs õppuste stsenaariumis kindlaks määratud sadamatesse nii omadele jõududele kui ka humanitaar- ja kaubalaevastikule. “Lisaks miinitõrjele osaleme ka merepildi loomises oma tegevuspiirkonnas,” ütles vanemleitnant Auväärt.

Northern Coastsi peaeesmärk on arendada osalevate riikide koostöövõimekust kriisisituatsioonides Soome ranniku kitsastes ja madalate vete nõudlikes tingimustes. Õppusesse on lisaks mereväe üksustele kaasatud ka õhuväe ning erioperatsioonide üksused. Mereväelased harjutavad Soome lahes ja saarestikus ning Soome ja Rootsi vahele jäävas Botnia lahes.

Õppuste stsenaariumi järgi tuleb mereväelastel täita erinevaid ülesandeid nagu laevateede puhastamine, terroriaktidele reageerimine, laevakaitseülesanded, aga ka salakaubanduse tõkestamisega seotud ülesandeid.

Northern Coasts on iga-aastane mereväe õppus, mida korraldatakse 2007. aastast erinevates Läänemere piirkondades. Tänavust õppust võõrustab Soome ning juhib Saksa merevägi. Kokku osaleb tänavu umbes 3000 inimest, kellest ligi pooled on Soomest, õhusõidukid ning ligi 50.

Lisaks Eestile ja Soomele osalevad 12. septembrini kestval õppustel Ameerika Ühendriigid, Belgia, Holland, Leedu, Läti, Norra, Poola, Rootsi, Taani, Türgi, Saksamaa ja Ühendkuningriigid.

Keri üles