Jäta menüü vahele

Mereväe miinijahtija Sakala naasis teenistusest NATO miinitõrjeeskaadris

Täna naasis kodusadamasse Eesti mereväe miinijahtija Sakala, mis teenis üle nelja kuu NATO 1. miinitõrjeeskaadris.

Täna Miinisadamas toimunud vastuvõturivistustel tänas mereväe ülem mereväekapten Sten Sepper komandör vanemleitnant Toomas Auväärti juhitud Sakala meeskonda teenistuse eest ning andis üle tänukirjad ja medalid.

„Sakala meeskond ja teenistus miinitõrjeeskaadris tõestasid taaskord, et Eesti mereväelased on võrdväärsed partnerid oma NATO liitlaste hulgas,“ ütles rivistusel mereväe ülem mereväekapten Sten Sepper. 

Sakala komandör vanemleitnant Toomas Auväärt jäi oma meeskonnaga tööga rahule ja ütles, et Eesti mereväelaste väljaõppe tase ja oskused vastavad liitlaste ootustele. Ajateenijate kaasamine laevameeskonda on tema sõnul hea ja väldib seoses pidevalt toimuva väljaõppega rutiini tekkimist.

„Oma ajateenistuse lõpuks olid nad valmis meeskonna liikmed ja võiksid soovi korral kaadrikaitseväelastena jätkata,“ ütles vanemleitnant Auväärt üle kolme kuu Sakalal teeninud ja novembri lõpus reservi arvatud ajateenijate kohta. 

Kolmapäeval Klaipedas toimunud lõpurivistusel andis Leedu merevägi miinitõrjeeskaadri juhtimise üle Hollandi mereväele. Leedu oli esimene Balti riikide merevägedest, kelle ohvitseri alluvuses NATO 1. miinitõrjeeskaader teeninud on.

Miinijahtija Sakala alustas teenistust NATO 1. miinitõrjeeskaadris tänavu augusti alguses Klaipedas, vahetades välja aprillist juuni lõpuni eskaadris teeninud Eesti mereväe miinijahtija Admiral Cowani. NATO liitlasvägede ülemjuhataja Euroopas saatis kevadel NATO 1. miinitõrjeeskaadri Läänemerele patrullima seoses sündmustega Ukrainas. Eesti oli üks esimesi riike, kes oma laeva eskaadri koosseisu saatis.

Alates augustis on miinijahtija Sakala grupi koosseisus külastanud kümmet riiki ning osalenud mitmel õppusel ja harjutusel. Neist suurimad olid septembris Soome rannikuvetes toimunud Northern Coasts 2014 ning oktoobris Ühendkuningriigi rannikuvetes toimunud Joint Warrior 2014-2. Lisaks on tehtud väiksemaid õppusi ja koostööharjutusi Prantsuse, Soome, Rootsi ja Leedu merevägedega.

Miinijahtija Sakala komandör vanemleitnant Toomas Auväärt juhtis ligi 40-liikmelist meeskonda, kelle hulka kuulusid ka ajateenijad. Augustist kuni novembri lõpuni teenis Sakalal reservi arvamiseni viis ajateenijat, kelle vahetasid välja seitse järgmist ajateenijat, kes jäävad laevale teenima kuni teenistuse lõpuni mais.

NATO 1. miinitõrjeeskaader on üks kahest NATO alalisest miinitõrjeeskaadrist, mille peamine teenistuspiirkond on Lääne- ja Põhjameri. NATO 2. miinitõrjeeskaader tegutseb peamiselt Vahemerel.

Merevägi on üks kolmest kaitseväe väeliigist, mille peamine eesmärk on kaitsta Eesti territoriaalvett ja põhiülesanne teha miinitõrjet ning arendada miinisõjavõimet. Mereväe sõjalaevastik koosneb miinilaevadest ja miinitõrjeoperatsioonide toetuseks kasutatavatest alusest.

Eestil on kolm nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijat (Admiral Cowan, Sakala ja Ugandi), üks Lindormen-klassi tuukri- ja toetuslaev Tasuja, spetsiaalse väljaõppe saanud miinituukrite grupp ning miiniinfokeskus, mille ülesanne on hallata ja täiendada Eesti vete miinisõjaga seonduvaid andmebaase.

Eesti mereväe tunnuslauseks on „Mere kutsel – mere kaitsel!“ (Call of the Sea – Call to Defend). Mereväe tegevust kajastab lähemalt mereväe leht Facebookis aadressil www.facebook.com/merevagi.

Keri üles