Jäta menüü vahele

Siil toob Eesti taevasse liitlaste lennukid

Õppusel Siil osalevad ka peale Eesti õhuväelaste liitlased Ameerika Ühendriikide, Saksamaa, Poola ja Ühendkuningriigi õhuvägedest.

Plaani kohaselt hakkavad Ämari lennubaasis õppuse ajal paiknema Ameerika Ühendriikide ründelennukid A-10, Poola ründelennukid Su-22 ja Suurbritannia õppelennukid Hawk, mis tegutsevad samuti ründelennukitena. Võimaluse korral osalevad õppusel ka alates mai algusest Ämaris baseeruvad Suurbritannia õhuturbehävitajad Eurofighter Typhoon. Õppusel osalevad ka Saksa ning Poola raketiüksused, mis moodustavad Ämari lennubaasi õhutõrje.

Lisaks osalevad Eesti maaväe üksuste juures nii Eesti kui Saksa ja Suurbritannia õhuvägede õhutulejuhid. Tulejuhtide ülesanne on lahinguolukorras tegutseda eesliinil maaväe üksuste juures ning juhtida ja kontrollida õhusõidukite rünnakuid.  Samuti on brigaadide staapide juurde saadetud õhuväe läviohvitserid. Kõikide õhuoperatsioonide planeerimiseks ja läbiviimiseks on loodud õppuse ajaks õhuväe juhtimiskeskus, mis peab õhuväe kõik erinevad elemendid üheks tervikuks kokku sulatama.

Õppuse Siil ajal kasutatakse keskpolügoonil lahingmoona ning sooritatakse madallende selleks ettenähtud piirkondades. Lennud toimuvad perioodil 4.-12. mai, peamiselt toimub lennutegevus ajavahemiku kella kaheksast hommikul kella kuueni õhtul.

4.- 15. maini kogu Eestit hõlmav ja Virumaal kulmineeruv õppus Siil 2015 on läbi ajaloo kaitseväe suurim. Siil toimub iga-aastase Kevadtormi asemel ja seal on planeeritud osalema üle 13 000 reservväelase, kaitseliitlase, ajateenija, tegevväelase ja liitlasriikide kaitseväelase. Õppuse õnnestumisel on kõige olulisem osa just reservväelasel, kes moodustavad osalejatest üle poole.

Keri üles