Jäta menüü vahele

Kaitseväe juhataja: reservväelastes on väge, jõudu ja tahet

Täna oli Tapa vanal lennuväljal esimest korda taastatud kaitseväe ajaloos täies koosseisus üles rivistatud 1. jalaväebrigaad, mille kooseisus osalevad suurõppusel Siil nii reservväelased, ajateenijad kui tegevväelased.

„Võtmetähtsus õppuse õnnestumisel oli just reservväelaste, meie ümber elavate Eesti inimeste osalus,“ ütles kindralleitnant Riho Terras. „Me võime teha paberil suuri ja võimsaid struktuure, hankida kõige moodsamat relvastust, aga see kõik on kasutu ilma teotahteliste inimesteta. Reservväelased moodustavad meie riigikaitse selgroo ja peagi lõppev õppus tõestas meile, et seda selgroogu ei ole mitte kellelgi lihtne murda.“

1. jalaväebrigaadi koosseisus oli üle 4000 reservväelase, ajateenija ja tegevväelase, kes kuuluvad brigaadi staapi, Kalevi ja Viru jalaväepataljoni, Scoutspataljoni, suurtükiväepataljoni, õhutõrjepataljoni, pioneeripataljoni, tagalapataljoni, luurekompanii, tankitõrjekompanii ja staabikompanii  koosseisu.  

Brigaadi allüksustel oli kandev roll suurõppuse Siil lahingutegevuse etapis, millel üksused rakendasid oma kogemusi ja oskusi reaalsele sõjaolukorrale võimalikult lähedastes tingimustes. Lahingute stsenaarium muutub pidevalt vastavalt tegevuse käigus kujunevale situatsioonile. Taktikalistes harjutustes hinnatakse nii eri tasandite staapide tööd planeerimisel ja juhtimisel, kui ka brigaadi allüksuste omavahelist koostööd lahinguülesannete täitmisel.

Kaitseväe juhataja ütles brigaadi kaitseväelastele, et reservväelased ja ajateenijad võimaldasid õppida kuidas kaitseväge paremaks teha. „Te andsite meile hindamatu kogemuse, mida parandada formeerimisel, et kõik läheks ladusalt ja meie vägi oleks võimalikult kiirelt lahinguvalmis,“ ütles kindralleitnant Terras „Te andiste kogemuse, mis tähendab nii suurel hulgal üksuste ja inimeste juhtimine – olgu selleks nende liigutamine maastikul, sidepidamine, aga ka tuhandete inimeste varustamise tagamine.“

Selle nädala reedel lõppev ja kogu Eestit hõlmav õppus Siil 2015 on läbi ajaloo kaitseväe suurim. Siil toimub iga-aastase Kevadtormi asemel ja seal osaleb kokku üle 13 000 reservväelase, kaitseliitlase, ajateenija, tegevväelase ja liitlasriikide kaitseväelase. Õppuse õnnestumisel on kõige olulisem osa just reservväelasel, kes moodustavad osalejatest üle poole.

Keri üles