Jäta menüü vahele

Tallinnasse saabus kaks NATO fregatti

Täna hommikul saabusid Tallinnasse kaks NATO 1. alalise mereväegrupi fregatti, enne sadamasse saabumist viidi merel läbi ühisharjutus koos kolme Eesti mereväe laevastiku sõjalaevaga.

NATO 1. alalisse mereväegruppi kuuluvad lipulaev Hispaania fregatt Alvaro de Bazan ja Ühendkuningriigi fregatt Iron Duke külastavad Eestit näitamaks NATO kohalolu Läänemerel.

Mereväegrupi esindajad teevad traditsioonilised viisakusvisiidid Tallinnas sadama, linnavalitsuse ja Eesti mereväe juhtkonna juurde ning asetavad pärja Vabadussõja võidusamba jalamile.

Enne sadamasse saabumist viisid fregatid koos Eesti mereväe laevastiku miinijahtijatega Admiral Cowan ja Ugandi ning tuukri- ja toetuslaevaga Tasuja läbi erinevaid manöövri- ja sideharjutusi ning tegid läbi õhutõrjeharjutuse, mida toetasid Eesti õhuvägi ja Ämaris paiknevad liitlaste hävitajad.

ESPS Alvaro de Bazan on üks viiest sama laevaklassi õhutõrjefregatist Hispaania mereväes. Esimesena valminud Alvaro de Bazan andis nime tervele laevaklassile. Hispaanias valminud fregatt on oma õhutõrjeradarisüsteemiga võimeline samaaegselt jälgima sadu õhusihtmärke.

HMS Iron Duke on vahetult enne üks kuueteistkümnest sama klassi fregatist, mille algseks funktsiooniks oli eelkõige allveelaevadevastane sõda. Külma sõja järgselt on neid kasutatud väga erinevates rollides, sealhulgas humanitaaroperatsioonidel ja uimastivedude vastases tegevuses.

NATO 1. alaline mereväegrupp on üks neljast NATO alalisest kiirreageerimisjõudude hulka kuuluvast mereväegrupist, mis allub NATO merelisele väejuhatusele. Grupid osalevad erinevatel õppustel, harjutustel ja operatsioonidel.

Eesti merevägi panustab juba üle kümne aasta NATO alalistesse mereväegruppidesse. Selle aasta teisel poolel alustab oma ligi kuuekuulist teenistust NATO 1. alalises miinitõrjegrupis Eesti mereväe laevastiku miinijahtija Sakala. Laevad jäävad Eestisse nädala lõpuni.

Keri üles