Jäta menüü vahele

Miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit leiti 18 lõhkekeha

Eile Leedus lõppenud miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit leiti kokku 18 miini, millest ühe avastas operatsioonil osalenud Eesti mereväe miinijahtija Sakala koos pardal olnud miinituukrite meeskonnaga.

„Kuigi üldine leitud miinide arv võib tunduda kesine, siis näitab see, et mereteed on ohutud ja turvalised,“ ütles miinijahtija Sakala komandör kaptenmajor Ott Laanemets. Laanemetsa sõnul leidubki Leedu vetest maailmasõdade jooksul veesatud ajaloolisi lõhkekehasid vähem kui Eesti vetest, kust mullu sama operatsiooni käigus leiti kokku 210 lõhkekeha.

Miinijahtija Sakala leitud Esimese maailmasõja aegne Vene päritolu ankrumiin M-08 ei olnud ainuke kontakt, mille Eesti mereväelased merepõhjast leidsid. Kontaktide identifitseerimine merepõhjakaardil tähendab, et edaspidi ei tule neid lõhkekeha kahtlusega kontrollida ja sellise info kogumine on üks operatsiooni eesmärke.

Peale miinitõrje oli operatsiooni üks oluline osa harjutada väekaitset, merel varustamist, tegutsemist tuukriõnnetuse korral ja meditsiinilist evakuatsiooni helikopteriga ning sidepidamist.

Tänavusel miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit osales kokku 14 riiki, 19 laeva ja 10 tuukrimeeskonda. Operatsiooni eesmärk oli vähendada ajalooliste lõhkekehade ohtu laevaliiklusele, kalapüügile ja keskkonnale ning pakkuda miinisõja alast väljaõpet ning kogemusi osalevatele üksustele. Juuli keskel liitub miinijahtija Sakala NATO 1. alalise miinitõrjegrupi SNMCMG1 koosseisuga.

Iga-aastane Balti riikide merevägede rotatsiooni korras Läänemerel korraldatav miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 2016 toimus tänavu Klaipeda sadama ümbruses.

Keri üles