Jäta menüü vahele

Tallinna saabus USA 6. laevastiku lipulaev

Täna sildus Tallinna vanasadamas USA 6. laevastiku lipulaev USS Mount Whitney, mis osaleb homme Läänemerel algaval rahvusvahelisel mereväe õppusel Baltops.

„Meil on väga hea meel, et saame Baltopsi raames Tallinna külastada. See on väga ilus linn ning loodetavasti saame järgnevate päevade jooksul sellega ka lähemalt tutvuda,“ ütles laeva komandör mereväekapten Carlos Sardiello.

USS Mount Whitney on 1971. aastast teenistuses olev 190 meetrit pikk, rohkem kui 600 meeskonnaliikmega Blue Ridge klassi juhtimislaev, mis täidab alates 2005. aastast USA 6. laevastiku lipulaeva ülesandeid. Laev on relvastatud Phalanx 20-mm lähikaitse raketitõrjesüsteemiga ning on võimeline kandma erinevaid helikoptereid. USS Mount Whitney on sõjaliste operatsioonide juhtimiseks ja toetamiseks varustatud tipptasemel side-, infokogumis- ja juhtimistehnikaga ning seda loetakse oma erialase võimekuse poolest üheks kõrgetasemelisemaks aluseks omasuguste hulgas. Laeva kodusadamaks on Itaalias asuv Gaeta.

44. korda toimuv õppus Baltops (Exercise Baltic Operations) leiab tänavu aset 3.-19. juunini Läänemerel. Õppus algab Tallinnas 3.-4. juunil toimuva töökonverentsiga, kus üksuste ülematele jagatakse kätte viimased käsud ja tegevuskavad.

Esimest korda õppuse ajaloos alustatakse õppust Baltops nii kaugel põhjas. Tänavune Baltops hõlmab tegevusi nii merel, õhus kui maal. Õppuse eesmärk on edendada osalevate riikide vahelist üksteisemõistmist, usaldust ja koostöövõimet erinevate harjutuste kaudu.

Kokku osaleb õppusel 18 NATO liikmes- ja partnerriiki ehk ligi 4500 inimest, 50 laeva ja 60 lennuvahendit. Eesti merevägi osaleb õppusel Baltops miinitõrje sihtüksuse staabiga, miinijahtijaga Admiral Cowan ning tuukri- ja toetuslaevaga Tasuja, kokku ligi 80 mereväelasega.

 

 

 

 

Keri üles