Jäta menüü vahele

Tapa linnaku ajateenijad aitasid abivajajaid

Täna leidis 1. jalaväebrigaadi Tapa linnakus aset doonoripäev, kus verd loovutas 88 kaitseväelast, kellest üle poole jaoks oli see esimene kord. Kokku sai verekeskus ligi 40 liitrit verd.

„Super tulemus,“ oli verekeskuse arstil Sirly Tikasel hea meel, et nii paljud vormikandjad, kellest suurema osa moodustasid kolm nädalat tagasi ajateenistusse astunud sõdurid, tulid abivajajaid aitama. „Kindlasti oleme siit saanud ka sellist verd, mille varud on meil kriitilised. Noormehed juba uurisid, millal järgmine kord tuleme,“ lisas ta.

Suurtükiväepataljoni ajateenija reamees Germo Nõgesmaa sõnul on vereandmine päris huvitav kogemus: „Nii suurt nõela pole mulle arstid varem veeni sisse pannud,“ ütles ta ning lisas, et teiste aitamine tekitab terves noores mehes ikka hea tunde. „Pärast vere andmist saab natuke puhata energia taastamiseks, nii et kasu on mõlemapoolne,“ leidis Nõgesmaa.

Igalt doonorilt võeti 450 ml verd, millega saab aidata vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Keri üles