Jäta menüü vahele

President Liibanoni suunduvatele kaitseväelastele: mina usun teisse

Eesti pole mitte ainult julgeoleku tarbija, vaid ka selle looja, ütles president Kersti Kaljulaid täna Paldiskis kaitseväe üksusele, kes suundub ÜRO rahuvalvemissioonile UNIFIL, et hoida rahu Iisreali-Liibanoni piiri ääres.

“Kaitseväe üksuste missioonile saatmine on minu jaoks üks oluline ja õige asi. Just nii nagu täna, plaanin kogu oma ametiaja jooksul võtta aega ja kohtuda nende meeste ja naistega, kes lähevad välisoperatsioonile,” sõnas president Kaljulaid.

“Ma olen lubanud olla alati kohal, kui kõne all on meie vabadus ja julgeolek. Teie töö, misiganes maailma otsas, on alati võitlus Eesti vabaduse säilitamiseks ja julgeoleku kasvatamiseks,” lisas riigipea.

President Kaljulaid rõhutas, et Lähis-Ida julgeolekupoliitiline tähtsus maailmas ei ole vähenenud ning Eesti osaleb muutunud julgeolekuolukorras rahvusvahelise stabiilsuse tagamises. “Teeme seda ka Eestist kaugemates regioonides, olles nii mitte ainult julgeoleku tarbija, vaid ka selle looja,” ütles president Kaljulaid.

“Soovin, et tulete tagasi veelgi professionaalsemana. Teid kõiki ootab meie riik. Teist igaüht vajab meie riik. Mina usun teisse,” lisas ta.

President Kaljulaid asetas täna Paldiskis ka lilled hukkunud kaitseväelaste mälestuseks Camp Bastioni mälestusmärgi juures. Samuti anti riigipeale Paldiski linnaku külastuse käigus ülevaade Scoutspataljonist ning Kalevi jalaväepataljonist.

Eesti rahuvalvajate ülesanne ÜRO UNIFILi missioonil on patrullida oma vastutusalas öösel ja päeval nii jalgsi kui motoriseeritult, mehitada vaatlusposte ning täita muid rahuvalvealaseid ülesandeid. Muu hulgas on eestlaste ülesanne patrullida nii öösel kui päeval Iisraeli ja Liibanoni eraldaval kontrolljoonel ehk sinisel joonel. Iisraeli ja Liibanoni eraldav sinine joon märgib Iisraeli relvajõudude tagasitõmbumist Liibanonilt vallutatud aladelt, milles kaks osapoolt leppisid kokku ÜRO kaasabil 2000. aastal.

 

Keri üles