Jäta menüü vahele

Merevägi arvas teenistusse tuukri-ja toetuslaeva EML Wambola

Täna arvati Miinisadamas peetud tseremoonial teenistusse mereväe tuukri- ja toetuslaev EML Wambola ja sõlmiti sõprusleping Kunda linnaga.

Wambola soetati koos oma sõsarlaeva Tasujaga aastal 2006 ja oli tänaseni mereväe reservis.

Laeva komandöriks määrati vanemleitnant Ermo Jeedas. Tänaseni EML Tasuja peal teeninud mereväelased, sealhulgas kaheksa ajateenijat, jätkavad oma teenistust EML Wambolal. Mereväe laeval Tasuja langetati täna sõjalaeva ahtrilipp, vöörigüüs ja komandöri vimpel.

Sõprusleping Kunda linna ja Eesti mereväe vahel sõlmiti esmakordselt 2001. aastal. Alates 2006. aasta suvest kandis Kunda vappi ja sõpruslaeva nime EML Tasuja. Tänasest hakkab seda tegema EML Wambola. 15 aastat koostööd osapoolte vahel on hõlmanud mitmeid haridusalaseid projekte, koostöökohtumisi ja külastusvisiite.

„Terve laeva meeskond on Kunda linnaga oleva sõprussuhtega olnud äärmiselt rahul. Selletõttu tuligi edasise koostöölepingu sõlmimine Wambola ja Kunda linna vahel mõlema osapoole initsiatiivil,“ ütles laeva komandör vanemleitnant Ermo Jeedas.

 „Varasem koostöö Eesti mereväe ja Tasuja meeskonnaga on olnud erakordselt meeldiv. Arvestades, et tavaliselt kipuvad samalaadsed kontaktid jääma pinnapealseks, siis meil on Tasuja meeskonnaga kujunenud vahetu kontakt. Rahulolu on avaldanud ka Kunda linna lasteaed Kelluke ja Kunda linna klubi. Info, mida Tasuja meeskond on mereväe poolt meie linnale toonud, on olnud väga põhjalik ja illustratiivne,“ ütles Kunda linnapea Kaido Veski.

Mereväe tuukri- ja toetuslaev EML Wambola (A433) kuulub Lindormen-klassi ning on ehitatud 1977. aastal. Varasemalt mereväe laevastiku koosseisu kuulunud 1959. aastal valminud EML Wambola (M311) kuulus Lindau-klassi ning arvati teenistusest maha 2009. aastal ja laev seisab Lennusadamas.

Lindormen-klassi laevad on algselt ehitatud miinide veeskamiseks. Laevadel on hea operatiivvõimekus ja meresõiduomadused. Varasemalt kasutas Taani kuninglik merevägi neid staabi- ja toetuslaevadena NATO miinitõrjeeskaadris. Alates 2017. aasta jaanuarist täidab EML Wambola NATO alalise miinitõrjegrupi staabilaeva ülesandeid.

Keri üles